Dzieciństwo matki wpływa na skład jej mleka – przełomowe badania naukowców z Łukasiewicz – PORT

Naukowcy z wrocławskiego instytutu badawczego odkryli biologiczne powiązania między negatywnymi doświadczeniami z dzieciństwa kobiet a składem ich mleka po porodzie.

Wyniki badań, właśnie opublikowane w jednym z najbardziej prestiżowych czasopism neurobiologicznych, Translational Psychiatry, mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki postrzegamy wpływ wczesnych doświadczeń życiowych kobiet na rozwój behawioralny niemowląt oraz zdrowie przyszłych pokoleń.

Badaniami kierował dr Ali Jawaid – lekarz i naukowiec specjalizujący się w badaniach nad traumą transgeneracyjną, który od 2024 roku pełni funkcję lidera Grupy Badawczej Neuropsychiatrii Translacyjnej w Łukasiewicz – PORT. Projektu był współrealizowany z prof. Anną Ziomkiewicz-Wichary z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Zmiany w mleku matki

Naukowcy przebadali 103 matki oraz ich dzieci, analizując skład mleka (regulatory epigenetyczne i kwasy tłuszczowe), porównując kobiety z różnym poziomem negatywnych doświadczeń z dzieciństwa (ACE).

Wyniki jednoznacznie pokazują, że mleko kobiet, które w dzieciństwie doświadczyły większej liczby traumatycznych wydarzeń, zawierało wyższe poziomy określonych cząsteczek mikroRNA, które mogą wpływać na rozwój układu odpornościowego, nerwowego i metabolicznego dziecka, a także niższe stężenia średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co obniża wartość odżywczą mleka. Ponadto, zmiany te korelowały z cechami temperamentu niemowląt już w wieku 5 i 12 miesięcy i pozostawały istotne nawet po uwzględnieniu objawów depresji poporodowej u matek.

Biomarkery przeżytych doświadczeń

– Nasze wyniki pokazują, że mleko kobiece to nie tylko źródło składników odżywczych, lecz także złożony nośnik sygnałów epigenetycznych, które kształtowane są przez doświadczenia życiowe matek – nawet te z okresu dzieciństwa – mówi Weronika Tomaszewska z Łukasiewicz – PORT, pierwsza autorka publikacji, która przez ostatnie lata pracowała nad tym projektem.

Jej opiekun naukowy, dr Ali Jawaid, dodaje: – MikroRNA w mleku mogą stanowić biomarkery przeżytych doświadczeń u ludzi i posiadają zdolność przewidywania transmisji zachowań między pokoleniami. Fascynujące jest odkrycie, że sposób, w jaki żyjemy, może nie tylko wpływać na nas i naszych bliskich, ale także zmieniać biologię przyszłych pokoleń.

[ninja_form id=17]

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds